Hormon terápia, tanácsadás férfiaknak

Hormonális egyensúlyzavar férfiaknál

Bár férfiakról van szó, most mégis a hölgyekhez szólok. A férfiak – mint tudjuk – hajlamosak elodázni a dolgokat, és nem foglalkoznak magukkal, csak amikor már nagy a baj. Ezért úgy gondolom, hogy nekünk, nőknek kell odafigyelni rájuk. Sok súlyos probléma megelőzhető lenne megfelelő természetes terápiával.

Ha férfiként olvasod ezeket a sorokat, akkor csak azt tudom mondani, hogy le a kalappal előtted, hogy vetted a bátorságot, hogy szembenézz a problémáiddal! Ha csak kíváncsiságból vagy itt, akkor további jó egészséget kívánok!

A férfiak hormonális egyensúlyzavarának hátterében általában alacsony tesztoszteronszint, alacsony progeszteronszint, magas DHT (dihidrotesztoszteron) szint, magas ösztrogénszint és/vagy magas prolaktinszint áll.

Tünetek:

 • Motiváció hiány, lehangoltság, ingerlékenység
 • Alvászavar
 • Depresszió
 • Csökkent nemi vágy, potenciazavarok, gyenge erekció
 • Megtermékenyítő képesség csökkenés, terméketlenség
 • Prosztata megnagyobbodás, prosztata gyulladás
 • Prosztatarák
 • Gyakori vizelési inger, vizelési problémák
 • Testszőrzet csökkenés, hajhullás, fejtetői kopaszodás (kivéve, ha genetikai eredetű)
 • Túlsúly, főként hasi tájékon
 • Csökkent izomerő
 • Mellnagyobbodás
 • szív- és érrendszeri problémák kialakulása

Férfi hormonok:

 • Tesztoszteron
 • A férfiak legfőbb nemi hormonja, és szervezetük egész működésére kifejti hatását. A tesztoszteron többek között segíti az izomzat megtartását, valamint növekedését, energiát biztosít, erősíti a csontokat, javítja a kedélyállapotot, fenntartja a nemi vágyat, serkenti az erekciót. Tehát megállapíthatjuk, hogy a tesztoszteron a férfiak egészségét és védelmét szolgálja. Az ösztrogén a tesztoszteron ellenhormonja; jelenléte csökkenti a tesztoszteron szintjét. További tényezők, melyek gyengítik a tesztoszteron hatását: káros táplálkozási szokások, finomított szénhidrátok, Inzulin rezisztencia / IRS / dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás és a mozgáshiány.

Fontos megjegyeznünk, hogy a kívülről bevitt tesztoszteron leállítja a szervezet saját tesztoszteron termelését, és még sok más nemkívánatos mellékhatása is van. Ráadásul átalakulhat DHT-vá, súlyosbítva a helyzetet.

DHT (dihidrotesztoszteron):

A tesztoszteron egy enzim az ún. 5-alfa-reduktáz hatására átalakul DHT-vá. Ez egy sokkal agresszívabb hormon, mint a tesztoszteron (kb. tízszer olyan erős). Őt már nem annyira szeretjük. Bár kis mennyiségben a jelenléte normális és szükséges, azonban ha túl sok van belőle, akkor problémákat okoz: lecsökkenti a tesztoszteron szintjét, fejtetői hajritkulást, kopaszodást okoz, felelős a prosztata megnagyobbodásáért, gyulladásáért, illetve daganatos elfajulásáért.

Ösztrogén:

Az egyik alapvető női nemi hormon. Amint említettem, a tesztoszteron ellenhormonja. Ezt a testépítők nagyon jól tudják, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy megszabaduljanak tőle. Ha az ösztrogént nem tartjuk kordában, akkor „építő-növesztő” tulajdonsága révén daganatos elfajulásokat okoz.

De hogyan kerül egy férfi szervezetébe ösztrogén? Az egyik módja a stressz. Stressz hatására kortizol hormon szabadul fel, ami egy másik hormonból, a progeszteronból képződik. Ha sok a stressz, megemelkedik a kortizolszint, ami ugye progeszteronból lesz, tehát ezzel együtt lecsökken a progeszteronszint. A progeszteron az a hormon, ami segít megfékezni az ösztrogént. Ha viszont nincs aki megfékezze az ösztrogént, zöld utat kap és szabadon garázdálkodhat. Ehhez járul hozzá a fogamzásgátlókból az ivóvízzel a férfiak szervezetébe kerülő ösztrogén, az ösztrogén hormonokat tartalmazó állati eredetű élelmiszerek, valamint a vegyszerrel kezelt élelmiszerek ösztrogénhatású vegyületei (xenoösztrogének). Szóval van bőven ösztrögén !!!

Meg kell említenünk, hogy a prosztatarák hagyományos terápiájában ösztrogén készítménnyel ellensúlyozzák a DHT-t. Ha abból indulunk ki, hogy az ösztrogén felelős a másodlagos női nemi jegyek kialakításáért, akkor ne csodálkozzunk, hogy az ilyen kezelésen áteső férfiaknak megduzzad a mellük és fájdalmassá, érzékennyé válik. Arról nem is szólva, hogy a számukra létfontosságú és az egészségüket védő tesztoszteron szintjét is lecsökkenti további kellemetlenségeket okozva…

Prolaktin:

Magas szintje szoptatós kismamáknál normális, minden más esetben káros. Férfiaknál a stressz és az elektroszmog következményeképpen növekedhet meg a prolaktin szint. Éppen ezért, ha lehet ne úgy dolgozzatok a laptopon, hogy az öletekben van, főként ha még töltitek is közben. A hálószobából is érdemes kiűzni az elektromos kütyüket. A magas prolaktinszint gátolja egy másik hormon működését (LH), és így akadályozza a hímivarsejtek érlelését és a tesztoszteron termelődést, hosszútávon meddőséget okozva.

Progeszteron:

Minden emlős termeli ezt a hormont. Bár a nőkben nagyobb arányban van jelen, a férfiak számára is nélkülözhetetlen hormon. Az ösztrogénnel ellentétben, nem felelős másodlagos női nemi jegyek kialakulásáért. Mint már említettem, az egyik feladata, hogy az ösztrogént ellensúlyozza, és belőle képződik a kortizol, a stressz hormon.

Van még egy nagyon fontos hatása: nem engedi, hogy az 5-alfa-reduktáz enzim elszaporodjon és a jó tesztoszteront agresszív DHT-vé alakítsa. Sajnos a köztudatban még nem nagyon szerepel a progeszteron férfiakra gyakorolt áldásos hatása, és sokan félnek tőle, mert általában női nemi hormonként tartják számon. Csak egy kis érdekesség, hogy mennyire nem kell félni tőle: a kisfiú magzatoknak 25-30%-kal magasabb a progeszteron szintjük, mint a kislány magzatoknak. Erre azért van szükség, hogy a progeszteron ellensúlyozza az anyai ösztrogénhatást, és védje a tesztoszteront, amitől egy fiú fiú lesz. Egyébként Dr. Lee, a progeszteron forradalom elindítója, véletlenül jött rá, hogy a progeszteron jótékonyan hat a férfiakra is. Azok a páciensei, akiket a férjük kent progeszteron krémmel, arról számoltak be, hogy a párjuknak elmúltak a prosztata problémáik.

Ezeket a hormonokat egyszeri vérvétellel könnyen meglehet határozni. Hiány estén, ha nem orvosi kompetencia, akkor természetes alapanyagú, gyógynövény tartalmú készítményekkel lehet orvosolni.

Bízz a szakértelemben és kérj időpontot a kezelésre!

Kérj időpontot